5 PANTANG LUKA KENCING MANIS CEPAT SEMBUH

DIABETIC atau KENCING MANIS diakibat oleh pengambilan gula yang tak terkawal. Apabila kita menghidap kencing manis. Banyak risiko lain yang tubuh badan kita akan hadapi. Oleh itu berpada-padalah dalam menikmati makanan.

Antara risiko dari penyakit kencing manis yang merupakan masalah lebih besar berbanding penyakit kanser dan HIV iaitu LUKA KENCING MANIS.

LUKA KENCING MANIS LAMBAT SEMBUH

Kenapa luka kencing manis lambat sembuh??

Luka kencing manis lambat sembuh kerana bila gula dalam darah tinggi, kuman senang membiak. Bila kuman dah banyak secara automatik luka akan lambat sembuh.

Kandungan gula yang tinggi juga menyebabkan darah menjadi pekat. Ia mengakibatkan peredaran darah tidak lancar. Bila peredaran darah tidak lancar. Oksigen dan nutrien sukar untuk dibawa ketempat luka dan luka lambat sembuh.

KEBIASAAN LUKA AKAN TERJADI DI KAKI

Luka kencing manis berbeza dari luka luka yang lain.

Kerana luka pesakit kencing manis terutamanya bila dah berlubang, bernanah, berulat ataupun ketegori kronik ia tidak akan mempunyai rasa sakit walaupun sedikit kerana kaki mereka sudah pun kebas (numbness) disebabkan oleh penyakit kencing manis itu sendiri. Bila dah kebas baru boleh jadi berlubang.

Sebab itu pemeriksaan doktor secara berkala itu penting. Ia boleh mengelakkan penyakit yang kita hidapi menjadi lebih teruk dan sukar diubati.

Jika luka kencing manis sudah terjadi ada 5 PANTANG yang kita boleh buat untuk elakkan ia menjadi lebih teruk dan dapat elakkan ia dipotong.

ELAKKAN PENGAMBILAN GULA BERLEBIHAN

Elakkan pengambilan apa jua barang yang mengandungi gula berlebihan. Tukarkan makanan yang tinggi karbohidrat kepada makanan yang tinggi serat.

Makanan tinggi serat dapat mengawal paras glukosa darah. Selain itu ia juga memberi kesan kenyang yang lebih lama.

Elakkan apa jua jenis kuih muih dan minuman yang manis.

Bila dah sakit, walaupun payah terpaka juga kita akur. Ibu kepada luka tersebuat adalah gula. Macam mana nak lega kalau makan tidak dikawal.

JANGAN BERPIJAK DIATAS KAKI YANG LUKA

Jangan sesekali berpijak menggunakan kaki yang sedang dirawat ataupun luka. Kita perlu mengalihkan tekanan ataupun daya tekan berat badan teehadap luka tersebut.

Kebanyakkan pesakit luka kencing manis berjalan macam biasa seperti tiada apa yang berlaku. Tetapi dalaman luka tersebut sedang mereput dan tulang temulang dimakan kuman.

Istilah Offloading adalah amat penting dalam rawatan pemulihan luka kencing manis. Luka biasanya tidak akan sembuh atau akan melarat jika tekanan berat badan berterusan pada luka.

Secara fitrah manusia berjalan atas 2 kaki yang diseimbangkan oleh ibu jari dan system arch atau posisi tulang tulang di kaki yang direka khas secara semulajadi.

Jadi apabila pesakit pesakit sudah lama menghidap kencing manis (mungkin lebih 10 tahun – 15 tahun) posisi ini akan mula jatuh /collapse dan bermulalah masalah yang amat rumit iaitu DIABETIC NEUROPATHY atau masalah system saraf di bahagian kaki akan bermula.

Secara turutan, 1st Kencing Manis, 2nd sistem saraf kaki(neuropathy) terlibat, 3rd foot arch atau system support kaki mula runtuh, 4th – luka kencing manis secara automatic ataupun secondary (tercucuk paku, memotong kuku, infaksi kulat di celah jari jari di kaki, kasut ketat dan etc).

Jadi haruslah kita merehatkan kaki yang terlibat ini ataupun offloading. Doktor akan memberi nasihat, macam mana untuk offload agar luka cepat dan boleh sembuh.

BALUTAN DRESSING TIDAK BOLEH KETAT

Kebiasaannya dressing yang dilakukan pada peringkat awal luka yang mempunyai infaksi kuman bersaiz tebal dan besar. Pesakit kencing manis kronik juga mempunyai saluran darah yang kecil dan tersumbat.

Jadi seharusnya dressing tidak boleh ketat, jangan tarik bandage, “no pressure on bandaging”. Bila bandage ketat, keesokannya jari-jari lain akan menjadi hitam dan luka akan lambat pulih kerana darah tidak dapat mengalir dengan baik.

DAPATKAN RAWATAN SEGERA

Tiada keajaiban ataupun magic di dunia ini untuk mengubati luka kencing manis.

Luka ini bukan luka biasa, luka ini boleh menjadikan hidup seseorang binasa dan sengsara, satu demi satu jari, satu demi satu kaki.

Luka kencing manis boleh mempuatkan pesakit kritikal sehingga masuk ICU kerana jangkitan kuman pada luka tersebut. Semuanya merbahaya dan bukan mudah untuk dimusnahkan.

Bukan sebarang doktor boleh merawat, bukan sebarang jururawat boleh buat dressing. Semuanya memerlukan kepakaran dan passion atau niat untuk menolong patient dalam bidang ini.

AMALKAN MAKANAN TINGGI PROTEIN

Dari segi pemakanan, elakkan makanan dan minuman tang mengandungi gula yang berlebihan.

Pesakit disyorkan mengambil makanan yang high protein atau mengamalkan high protein diet. Seperti telur ayam kampung, ayam kampung, isi ikan, tempe, tauhu, kekacang seperti kacang kuda, sup kambing dan sebagainaya.

Jika tidak, lambatlah luka akan sembuh. Bukan senang untuk tumbuhkan isi semula. Pesakit bukan kanak-kanan yang hanya dengan minum susu boleh membesar.

Jadi ambil makanan yang sesuai untuk percepatkan proses pemulihan tisu. Jangan seperti kebanyakkannya mereka, takut sampai tak makan. Keadaan akan bertambah teruk, pesakit akan tidak bermaya dan sistem dalam badan tidak berfungsi dengan baik. Zat makanan amat penting untuk kita sembuh dari penyakit.

Sumber : Mogan Naidu

ESP SHAKLEE – SUSU UNTUK KENCING MANIS

Bila sudah ada kencing manis/ diabetes, semua makanan kena kawal. itu tak boleh, ini tak boleh.

Adoii mana 1 yang boleh makan.

Bila tak cukup makan, nutrisi dalam badan pun makin berkurang.

Bila Nutrisi berkurang, macam mana kencing manis nak makin baik.

Salah makan makin naik bacaan gula.

Silap gaya kaki kena potong.

Berbanding susu lain yang terdapat di pasaran, EPS SHAKLEE mengandungi rendah karbohidrat dan gula.

Dalam setiap hidangan ESP, kandungan karbohidratnya adalah 10 gram manakala kandungan gula adalah 9 gram.

ESP juga merupakan kumpulan minuman yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah.

Indeks Glisemik ESP adalah 39 sahaja.

Indeks Glisemik menggambarkan kadar kecepatan gula dalam darah meningkat apabila kita makan sesuatu makanan.

Indeks glisemik ESP adalah rendah menjadikan ianya sesuai untuk pesakit kencing manis.

Selain itu, kandungan protein di dalam ESP membantu pembinaan sel-sel baru yang rosak akibat penyakit kencing manis.

Oleh itu ESP sangat sesuai dalam proses penyembuhan luka kencing manis.

KELEBIHAN ESP SHAKLEE UNTUK PESAKIT KENCING MANIS ?

Soya bukan GMO – Perkara utama yang perlu diambilkira adalah jenis soya yang digunakan. Pastikan soya adalah dari tanaman yang tidak diubah secara genetik.

Rendah Indeks Glisemik – Soya dicernakan dan diserap secara perlahan-lahan lalu peningkatan gula dalam darah tidak terlalu mendadak dan pelepasan hormon insulin juga sedikit  demi sedikit. Maksudnya pankreas tidak terlalu terbeban untuk hasilkan insulin.

Asid Amino Lengkap – Dalam asid amino yang terkandung dalam soya, ada sebatian arginine uyang membantu mengurangkan sensitiviti badan terhadap insulin dan menaikkan toleransi terhadap gula.

Tiada kandungan laktosa – ESP bukan sahaja dijamin tiada kandungan laktosa (gula), malahan juga tiada emak dan kolestrol. Pengambilan ESP selama 12 minggu berturut menunjukkan pengurangan paras gula LDL kolestrol jahat. Ini bermakna paras kolestrol LDL dapat dikawal secara sihat.

Dibuktikan dengan Landmark study – Berdasarkan Landmark study dari University of California, Berkerley menunjukkan pengamal suplemen Shaklee mengalami masalah diabetes adalah peratus paling rendah.

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU PESAKIT KENCING MANIS ?

Ingat kembali punca utama kencing manis adalah apabila insulin tidak dapat dihasilkan dan isulin yang dihasilkan lemah, tidak berfungsi dengan baik .

Jadi mesti la kita perlu rawat punca utama kan.

Pankreas yang hasilkan insulin.

Ini bermakna kita perlu pankreas yang sihat.

Itu la tujuan kita ambil  dimana VIVIX berfungsi membina, merawat sel yang rosak.

Sel > Tisu > organ > Sistem > organisma ( manusia).

Jadi bila sel kita sihat , tisu dan organ juga sihat.

Pankreas salah 1 organ dalam badan kita kan.

Bila 50% sel pancreas rosak, pesakit. akan mula dapat sakit diabetes, bacaan gula akan meningkat.

Tapi bila pesakit ni makan Vivix, sel-sel yang masih ada dalam pancreas akan ditingkatkan keupayaannya.

Bila % keupayaan pancreas meningkat, kawalan gula semakin baik.

1. Vivix Tingkatkan Insulin

Vivix bersifat anti radang yang menghalang sistem imun kita merosakkan ‘Beta Cell’ yang berfungsi untuk hasilkan insulin.

Kesan dari genetik yang sihat, fungsi sistem imun akan lebih fokus kepada mengatasi toksik dan radikal yang masuk ke dalam tubuh.

2. Vivix Atasi Insulin Resistance

Masalah ‘Insulin Resistance’ ini banyak dipengaruhi oleh kadar guna dalam darah.

Bila anda ambil makanan yang tinggi gula (budaya orang kita), maka tubuh akan hasilkan lebih banyak insulin untuk menukarknya menjadi tenaga.

Jadi , Vivix menghalang proses ini dengan mengawal kepekatan gula dalam darah.

Malah Vivix juga akan meningkatkan fungsi insulin untuk menukar guna kepada tenaga.

3. Vivix Perbaiki Genetik

Genetik kencing manis yang diwarisi dari ayah atau ibu akan cenderung untuk melakukan proses yang sama.

Vivix membantu melindungi dan memperbaiki kerosakan pada genetik atau DNA untuk menghalang atau mengawal risiko kencing manis.

4. Vivix Melambatkan Pembentukan Protein AGE

AGE ( Advance Glycation End Products) ialah sejenis protein rosak yang dihasilkan oleh tubuh yang menyokon proses penuaan dan penyakit kritikal seperti kencing manis dan masalah jantung.

Oleh itu, anti oksidan dari Vivix akan melambatkan penghasilan sel ini.

5. Vivix Membantu Menyembuhkan Luka

Resvaratrol dalam Vivix membantu mengatasi masalah luka pesakit kencing manis.

Antioksidan ini membantu melawan serangan keatas luka yang menjadi luka pesakit kencing manis jadi lebih teruk.

Kesannya, pengamal Vivix mendapati luka lebih cepat sembuh dan tidak buruk.

CARA ORDER VITAMIN KENCING MANIS SHAKLEE

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Ampang, Setiawangsa, AU Keramat, Wangsa Maju, Taman Melawati, Batu Caves, Pandan Indah, Bandaraya KL dan kawasan sekitar.

LATIFAH FAZRI
Pengedar Shaklee Kuala Lumpur
Email: latifah.fazri@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 017-6313423

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s